Popis
Hrozienka obsahujú vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Z vitamínov sú najviac zastúpené vitamíny skupiny B, C, E a kyselinu listovú. Z minerálnych látok obsahujú draslík a železo, ktorý bojuje proti chudokrvnosti. Hrozienka zabraňujú usadzovaniu tuku v tele a zlepšujú metabolizmus. Hrozienka obsahujú kyselinu oleanovú, ktorá chráni zuby pred vytvorením zubného kazu a rýchlemu rozvoju baktérií, ktoré sú dôvodom zápalu ďasien, či perorálnych problémov.
O tekvici sa môžeme dočítať tiež, že je zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre život nevyhnutné. Ľudský organizmus si tieto životne dôležité kyseliny nevie vyrobiť, preto ich potrebuje neustále dopĺňať. Okrem toho je tekvica zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálnych látok, ako sú zinok, horčík, fosfor a meď. Tekvicové semená majú protizápalové a protiparazitické vlastnosti.
Kešu oriešky obsahujú vysoký obsah tukov, ale sú bohaté aj na ostatné živiny, minerálne látky a mastné kyseliny, ktoré podporujú chudnutie. Vďaka tukom sa zvyšuje absorpcia minerálnych látok a vitamínov rozpustných v tukoch. Sú bohatým zdrojom vápnika, draslíka a horčíka.
Sú odporúčané osobám pri kardiovaskulárnych ochoreniach a diabetese, a tiež pri nervových problémoch. Dokážu napr. upokojiť nervový systém. Mandle obsahujú vysoký obsah bielkovín, čím sú výhodným doplnkom vo výžive športovcov. Bielkoviny sú stavebným prvkom našich svalov, kože a chrupavky. Minerálne látky obsiahnuté v mandliach, ako napríklad draslík a sodík pomáhajú regulovať krvný tlak.
Konzumácia lieskovcov stimuluje činnosť čriev a bojuje proti zápche, pretože sú zdrojom vlákniny. Svojim zložením pomáhajú pri prevencii anémie a osteoporózy. Zabezpečujú pevné vlasy a nechty.